Αρωματικές Ύλες

Αγνά Κεριά Μελίσσης

Αγνά Κεριά Μελίσσης

Η παρασκευή αγνών κεριών μελίσσης ήταν κάτι συνηθισμένο στο παρελθόν, σήμερα όμως τείνει να γίνει κάτι σπάνιο και πρέπει να έχει κάποιος πολύ μεράκι για να επιμένει στην παρασκευή τους.

Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία είναι κοπιαστική, χειροποίητη και κυρίως αρκετά ακριβή σε σχέση με τα κεριά παραφίνης, αν σκεφτούμε ότι υπάρχει χρηματιστηριακή αγορά για την πρώτη ύλη αγνού κεριού στην Γερμανία.

Το αγνό κερί λειώνει με την φωτιά και τα έτοιμα κερωμένα φυτίλια βυθίζονται μέσα στο λιωμένο κερί σταδιακά πολλές φορές έως ότου δημιουργηθεί το επιθυμητό πάχος.

Λόγω παλαιών αγορανομικών κανονισμών, το φυτίλι επάνω στο οποίο θα «χτιστεί» το αγνό κερί έπρεπε να είναι βαμμένο κίτρινο για να διευκολύνεται ο έλεγχος. Το βάψιμο των φυτιλιών ειδικά τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, διότι δεν στεγνώνει εύκολα και εγκλωβίζεται υγρασία στο κέντρο του κεριού με αποτέλεσμα να σπινθηρίζει η φλόγα κατά την καύση.

Το αγνό κερί είναι εύπλαστο και μπορούσαμε να το εκπαιδεύσουμε σταδιακά για να το λυγίσουμε. Παλαιότερα, αυτό δεν μπορούσε να γίνει με τα κεριά της παραφίνης και ήταν αυτός ο τρόπος να αποδεικνύουμε την καθαρότητα του κεριού. Σήμερα όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των χημικών συστατικών και αρωμάτων, οι περισσότεροι κατασκευαστές παρουσιάζουν κεριά παραφίνης που απομιμούνται το αγνό κερί και στην ευπλαστότητα και στο άρωμα, και πολλοί καταναλωτές εξαπατώνται.

Τα αγνά κεριά είναι ένα ποιοτικό προϊόν που καίγεται αργά (πιο αργά από τα κεριά παραφίνης) και, αν δεν υπάρχει στον χώρο ρεύμα αέρα και η φλόγα δεν πλαταγιάζει επάνω στο φυτίλι, τότε δεν αφήνει καπνό.

Τελευταία, το κίτρινο αγνό κερί μπορεί να υποστεί μία διαδικασία λεύκανσης και να δώσει υπόλευκα κεριά, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για λευκά αγνά αναστάσιμα κεριά που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και στις εορτές της Παναγίας μας.

Το κατάστημά μας έχει παράδοση πάνω από εκατό χρόνια στην κατασκευή πραγματικά χειροποίητων ποιοτικών αγνών κεριών, δεδομένου ότι οι πελάτες μας είναι ως επί το πλείστον ιερωμένοι που ανάβουν τα κεριά πρωτίστως στην Αγία Τράπεζα και στις εκκλησίες γενικότερα όπου ο καπνός, που προσβάλλει τις αγιογραφίες, δέον όπως αποφεύγεται. Αγαπούμε αυτήν την υπέροχη παράδοση, παραμένουμε πιστοί στην ιστορία μας και αντιστεκόμαστε στις σειρήνες του εύκολου κέρδους και στην παραπλάνηση.

(https://jaximplant.com/)