Θρησκευτικές Εικόνες

Αγιογραφική
Μεταξοτυπία

Αγιογραφική Μεταξοτυπία

Ακούμε συχνά την λέξη μεταξοτυπία, και στην σύγχρονη εποχή η έννοια αυτή έχει απομειωθεί ακόμη και σε μία απλή ψηφιακή εκτύπωση επάνω σε ένα κοινό ύφασμα ή καμβά.

Η πρόθεσή μας εδώ είναι να αποσαφηνίσουμε μιά ιδιαίτερη εκδοχή της μεταξοτυπίας, την πιό λαμπερή και πολύ αξιόλογη, και αυτή είναι η αγιογραφική μεταξοτυπία.

Δείτε τα θέματα των μεταξοτυπιών μας, εδώ.

Σε παλαιότερες εποχές, ή ακόμη και σήμερα, η διαδικασία μιάς αγιογραφικής μεταξοτυπίας ήταν και είναι επίπονη και λεπτομερής και συνεπώς πολύ ακριβή. Επάνω σε τελάρα προετοιμασμένου καμβά, όπου έχει απλωθεί με το χέρι αγιογραφικό χρυσό εκτυπώνονται ξανά και ξανά διάφορα χρώματα με τελικό σκοπό την ολοκλήρωση της θρησκευτικής εικόνας. Όσο περισσότερες είναι οι στρώσεις των χρωμάτων τόσο περισσότερο ανάγλυφο είναι το τελικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς αν είναι μεταξοτυπία ή αγιογραφία.

Σήμερα οι εκτυπωτικές τέχνες έχουν αλματώδη ανάπτυξη, και έτσι δεν ακολουθείται αυτή η μακρά διαδικασία. Φυσικά η προετοιμασία του καμβά και η εφαρμογή του αγιογραφικού χρυσού παραμένει ίδια και διεκπεραιώνεται χειρωνακτικά και με μεγάλη επιμέλεια.

Δείτε στο παρακάτω video τη διαδικασία.

Αντί των τελάρων και την επάλληλη εφαρμογή των χρωμάτων, σήμερα ακολουθείται η UV εκτύπωση και το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Στην παλιά μέθοδο, τα πολλά περάσματα του καμβά τον διέστελλαν με πιθανότητα σε κάποια σημεία του η εικόνα να «φλουτάρει».

Στην νέα μέθοδο το ανάγλυφο των χρωμάτων μπορεί να είναι περιορισμένο.

Όμως η αγιογραφική μεταξοτυπία με την νέα μέθοδο αποδίδει πολύ ζωηρά χρώματα και απίστευτη ευκρίνεια ακόμη και σε μέγεθος γραμματοσήμου. Επιπλέον το αγιογραφικό χρυσό πρωταγωνιστεί και στο φόντο αλλά και στα διακοσμητικά στοιχεία των ενδυμάτων, των ευαγγελίων κλπ με χρυσοκονδυλιές εξαιρετικής ακρίβειας.

Συνεπώς, και με κάθε σεβασμό στου υπέροχους αγιογράφους μας, η αγιογραφική μεταξοτυπία μπορεί να αποδώσει εξαιρετική λεπτομέρεια και σε μεγέθη τόσο μικρά, που ένας αγιογράφος δεν μπορεί να εργαστεί.

Στην εταιρεία μας έχουμε επιμεληθεί πολλές μεταξοτυπίες τις τελευταίες δεκαετίες και έχουμε ήδη διαθέσιμα περισσότερα από εκατό θέματα (Χριστός, Παναγία με Χριστό, θρησκευτικές παραστάσεις, Άγιοι, Αγίες) σε πολλά μεγέθη από το πολύ μκρό έως κανονικό, και μερικά εμβληματικά θέματα προχωρούν και σε μεγάλα μεγέθη.

Μιά αγιογραφική μεταξοτυπία θα την αδικούσαμε αν την εφαρμόζαμε σε ένα απλό ξύλο, γι’ αυτό φροντίζουμε να την αξιοποιούμε σε ιδιαίτερα ξύλα. Επειδή ο καμβάς μας δίνει την δυνατότητα να τον κάμψουμε, παρουσιάζουμε συχνά ξύλινη εικόνα τρισδιάστατη (δηλαδή εκτός του πλάτους και του ύψους να δίνουμε και την διάσταση του βάθους) κάτι που δίνει την δυνατότητα στο αγιογραφικό χρυσό να αποδώσει όλη την γοητεία του και να τιμήσει με την ομορφιά του τα σύμβολα της Χριστιανικής μας πίστης.