Θρησκευτικές Εικόνες

Ξύλινες Εικόνες: Πώς Κατασκευάζονται

Wooden Icons: How They are Made

Πολύς λόγος γίνεται για την κατασκευή μιάς ξύλινης εικόνας που εμφανίζει τον Χριστό, την Παναγία, θρησκευτικές παραστάσεις ή Αγίους και Αγίες, και θεωρούμε ότι καλό είναι να διευκρινίσουμε κάποια θέματα, επειδή η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό περισσότερα από μία εκατονταετία.

Μιά τίμια κατασκευή ξύλινης θρησκευτικής εικόνας, συνήθως χρησιμοποιεί υλικά όπως μία εκτύπωση σε ποιοτικό χαρτί illustration ώστε τα χρώματα να είναι ζωντανά, καλή γνώση γύρω από το σωστό κόλλημα επάνω σε ένα ξύλο (mdf ή και άλλα ξύλα) και ένα καλό βερνίκι ώστε να σφραγιστεί το τελικό αποτέλεσμα και να προστατευθεί η εικόνα από σκόνες, υγρασία, ακάρεα κλπ.

Αυτό που συνήθως απογειώνει την ποιότητα είναι το χρύσωμα της εικόνας στο φόντο (ξαναζωγραφίζονται τα γράμματα και τα φωτοστέφανα των Αγίων επάνω από το χρύσωμα) και το αποτέλεσμα προσομοιάζει  με μία αγιογραφία. Το αγιογραφικό χρυσό παιχνιδίζει επάνω στην λεία επιφάνεια του χαρτιού και δίνει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό μιάς αγιογραφίας. Το όλον συνήθως προσφέρεται σε πολύ οικονομική τιμή.

Κάποιες φορές γίνονται και κάποιας μορφής παλαιώσεις ώστε να έχουμε εικόνα ξύλινη χρυσωμένη με παλαίωση.

Αν και μία καλή εκτύπωση είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της κατασκευής μιάς ξύλινης θρησκευτικής εικόνας, μαζί με το αγιογραφικό χρυσό, συχνά υπάρχουν παρερμηνείες γύρω από το τι ακριβώς νομίζει ο αγοραστής ότι πήρε και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διατυπώσεις οι οποίες πιθανόν να έχουν σκοπό να δημιουργούν εντυπώσεις αμφισημείας.

Λέξεις όπως «χειροποίητη» μπορεί να είναι αληθείς ( η διαδικασία περιλαμβάνει αρκετή χειροποίητη εργασία) δεν σημαίνει όμως σε καμμία περίπτωση ότι η εικόνα είναι και αγιογραφία.

Επίσης αγιογραφικό χρυσό δεν σημαίνει ότι το χρυσό περιέχει καράτια. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, όμως θα ήταν άτοπο να χρησιμοποιήσει κάποιος χρυσό καρατίων γιά να χρυσώσει χάρτινη επιφάνεια . (fernandez-vega.com) Το αγιογραφικό χρυσό είναι συνήθως απομίμηση χρυσού, ίδιας ακριβώς υφής και με τον ίδιο χειρισμό στην διαχείριση της εφαρμογής του  και ασφαλώς πολύ οικονομικότερο. Αγιογραφικό χρυσό καρατίων συνήθως εφαρμόζεται σε αγιογραφία αξιώσεων.

Με τα πιό πάνω θεωρούμε ότι αποσαφηνίζουμε κάποια βασικά σημεία σε ότι αφορά την κατασκευή ξύλινων εικόνων, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες εντυπώσεις και ίσως και εξαπάτηση από τους επιτήδειους που εμφιλοχωρούν στο διαδίκτυο αλλά και αλλού.